Interieur inrichting Krijtstraat

Een interieur moet aanvoelen alsof het altijd deel is geweest van de woning. Om dat authentieke gevoel te creëren werk ik graag met gerecupereerde, antieke of vintage stukken. Het is dus geen beperking als er weinig of geen authentieke elementen aanwezig zijn vóór ik aan de inrichting begin.

~ ~

Een interieur moet aanvoelen alsof het altijd deel is geweest van de woning.

~ ~

De inrichting is een zoektocht naar de juiste stukken en het evenwicht tussen hun verschillende stijlen. Als meubelmaker kan ik deze stijlen met elkaar verbinden door meubels bij te werken en nieuwe stukken te maken waar dezelfde stijlen en technieken in worden gebruikt.

Daarnaast laat ik ook andere materialen bijwerken om tot het goede resultaat te komen: natuursteen, metalen en hun afwerking, enzovoort.

Het huis in de Krijtstraat bestond uit vele kleine kamertjes, met verlaagde plafonds, aluminium ramen. De ruimtes werden volledig gestript en waar nodig werden muren weggehaald en overbruggingen gemaakt. Het eerste werk bestaat uit het indelen van de ruimtes en het bepalen van de nieuwe volumes. Verder is ook belangrijk te bepalen waar er doorkijk moet zijn tussen de ruimtes, om de dynamiek en wat mystiek te brengen in het huis.

De leefruimte

De zuidoostelijke muur van de living wordt volledig ingenomen door een wandkast met ingewerkt bureau.

De wandkast vult de volledige hoogte en telt 15 houten deuren: 6 van deze deuren werden gerecupereerd. Deze bestaande paneeldeuren heb ik voor dit ontwerp ingekort en versmald. De bijkomende deuren zijn op basis van het overschot van de panelen bijgemaakt met de originele technieken.

Het karakter van de kast komt onder andere door een klein deurtje aan de rechterkant. Dankzij de pivot scharnieren met uitliggend pivotpunt kan het permanent openstaan. Het deurtje geeft uit op de audio installatie, zodat het geluid niet gedempt wordt. De overige deuren hebben ijzeren paumelle scharnieren. De volledige kast is afgewerkt met slotjes en knoppen op maat.

In de hoek onderbreekt het bureau met daarboven een open boekenrek de wandkast. Het bureaublad is met leer bekleed en heeft een afgestikte rand. Het leer werd behandeld met ledercrème.

De wandkast werd afgewerkt met een duurzame matte alkydhars lak.

De eetkamer

De blikvanger van de eetkamer is een lichtblauwe nieuw samengestelde kast. Zo een kast wordt ook wel een marriage kast genoemd: de bovenkast en onderkast vormden origineel geen geheel, maar zijn later samengevoegd. Dit is te zien aan de lijnen van het ontwerp die niet op elkaar zijn afgestemd en het feit dat andere technieken zijn gebruikt.

De bovenkast was origineel vermoedelijk een hoedenkast, met een vitrinekast bovenaan en een proviandkast als onderkast. Ze werd gerecupereerd uit de Indian Caps fabriek in de minderbroedersrui in Antwerpen.

De kast werd ingebouwd met legplanken, waarachter antieke spiegels. Ook boven de kast is de muur afgewerkt met spiegels. De volledige muur komt hierdoor over als één geheel, één geheel dat zowel open en gesloten delen heeft.

~ ~

Ook boven de kast is de muur afgewerkt met spiegels.

~ ~

Voor de kast staat een lange beukenhouten tafel. Dit is een replica van een marktkramerstafel: ze is demonteerbaar in een blad en twee poten die met een ”overgeschoven slisverbinding” op de veren onder het blad passen. Het tafelblad is een onbehandeld beuken blad dat geschraapt is. De rand is licht afgerond voor de gebruiksvriendelijkheid.

Eikenhouten paneel

Schrapen

Posted by Antoine Vandewoude BVBA on Wednesday, March 4, 2015

Waarom ik graag met recuperatie materiaal werk

Elk gerecupereerd element brengt inspiratie. Het heeft een eigen stijl, de gebruikte technieken bepalen mee het uiterlijk en de leeftijd brengt een authentieke patine die karakter toevoegen aan het interieur. Het is een uitdaging om het gerecupereerde materiaal te doen passen in het geheel, zodat het iets nieuws toevoegt maar toch geen clash van stijlen veroorzaakt. Hieruit ontstaan nieuwe dingen.

~ ~

Elk gerecupereerd element brengt inspiratie.

~ ~

Raam met koude kas

In de eetkamer geeft het raam uit op de binnentuin. Het herinnert aan een Engels guillotine raam. De constructie is licht, met de typische dunne Engelse raamconstructie. De stijl en de uitvoering van het raam maakt het een actief onderdeel van dit interieur.

Het buitenraam heeft een ijzeren kleinhoutverdeling, met gerecupereerd glas ingezet met mastic. Het kan geopend worden aan de hand van een lier,gerecupereerd van een antieke rolluik.

Het binnenraam heeft dubbel glas, voor extra isolatie. Zowel buitenraam en binnenraam zijn opgebouwd op de muur waardoor de tussenruimte groter wordt. Deze tussenruimte werkt als een koude kas met enkele kamerplanten in [keramiek vazen/cachepots](link naar de vazen).

Aan de binnenkant is het raam afgewerkt met houten luikjes in 4 delen: onder, boven, links en rechts. Door de luikjes te richten is het mogelijk om te spelen met het binnenvallende licht.

~ ~

Door de luikjes te richten is het mogelijk om te spelen met het binnenvallende licht.

~ ~

Het binnenraam, buitenraam, de luikjes en alle beslag zijn geverfd in dezelfde kleur als de muur. Hierdoor gaat meer aandacht naar de tussenruimte en de decoratieve elementen.

De badkamer

Deze Weense veranda lijkt de brug te maken tussen het bos en het interieur.

Daarnaast is de rode marmer een belangrijk element: ze geeft een solide en authentieke basis aan deze ruimte. Een deel van de marmer is Belgische marmer Rouge Royal uit Henegouwen die werd gerecupereerd en gerestaureerd. Deze werden omboord met kaders van Spaanse marmer (Gris Pulpis Gezoet). Ook de vloer bestaat volledig uit een patroon van beide soorten.

Het bad en gootsteen werden gerecupereerd uit een historisch pand aan de Belgiëlei in Antwerpen. Ook de kranen werden gerecupereerd, gerestaureerd, opnieuw vernikkeld, om een mooiere patine te krijgen. Nikkel krijgt een mooiere patine, in tegenstelling tot chroom, wat overwegend als afwerking wordt gebruikt.

Waar de muur niet bedekt is met marmer, heb ik ze bedekt met houten panelen in een licht groene kleur. Een matte Zenit lak van Herbol, een goed dekkende verf, dient als afwerklaag. Panelen zijn een goede muurbekleding voor vochtige ruimtes, omdat die goed krimp en uitzetten opvangen zonder kieren.

Een sas geeft toegang tot de badkamer. Deze sas is ingebouwd in een vestiairekast. De sas heeft een eiken Rococo opdekdeur met opbouw slot en beslag.

Het spel met spiegels en glas is belangrijk in deze ruimte. De doorkijk boven het bad geeft uit op de keuken en betrekt zo deze andere ruimte bij het interieur. Er ontstaat op die manier perspectief en extra ruimtegevoel die de badkamer interessanter maakt en wat spanning brengt.

Ook in de badkamer is het belangrijk dat het interieur authentiek en natuurlijk aanvoelt, alsof "het huis altijd zo geweest is”.

de keuken

Aansluitend aan de eetkamer is de keuken in veranda stijl. Ze geeft toegang tot het terras en kijkt uit op de binnentuin. Door de grote terrasdeuren krijgt de keuken veel licht. Dat effect wordt nog groter door de doorkijk naar de badkamer met daaronder gerecupereerde spiegels. Achter de spiegels zijn schuifdeur-kastjes die dienen voor het opbergen van flessen. Het spel tussen de spiegels en de ramen daarboven geeft extra spanning en dynamiek aan de keuken en eetkamer.

Vintage keukenkasten van Raymond Loewy dienden als vertrekpunt voor de rest van het ontwerp van de ruimte. De kasten zijn gerestaureerd en opnieuw gepoederlakt. Nieuwe inoxen werkbladen werden op maat gemaakt om de werkplek te vergroten tot de volledige breedte van de ruimte. Boven de kasten is de muur afgewerkt met gerecupereerde witte faience tegels met een groen detail uit nieuwe tegels. Uit de muur komt een Amerikaanse keukenkraan met een degelijk en tijdloos ontwerp van T&S Brass.

Boven het losstaand Lacanche fornuis met coup-de-feu plaat hangt een metalen dampkap-behuizing met kathedraalglas tegen het plafond.

Tussen de eetkamer en keuken staat een gecombineerde kast met een ingebouwde vaatwasser onder het werkblad. De vaatwasser staat in de hoek, zodat ze langs de eetkamer te bereiken is. Aan de kant van de eetkamer is er ook toegang tot een kleine vitrine kast en een klein bergkastje met gerecupereerde houten deurtjes. De bovenkant is afgewerkt met een blad van Carrara marmer.

De kast heeft een opkant waardoor het werkblad vanuit de eetkamer niet zichtbaar is. Een vintage messing winkelrek met marmeren legplanken geeft extra bergruimte.

Een proviandkast waarvan de laden en deuren afgewerkt zijn met messing beslag staat tussen terrasdeur en eetkamer. Onderdeel van de kast is de ingebouwde ijskast waarvan de deur met authentieke scharnieren en greep volledig geïntegreerd is.

Foto’s: Anna Fyrsten