Keuken inrichting

Een bekende Belgische modeontwerper wilde een ruimte laten inrichten tot bijkeuken. De ruimte is hoog, zoals de rest van de woning, met hoge deuren en ramen. We werkten de kasten van de bijkeuken in de hoogte uit, waardoor de bijkeuken op een natuurlijke manier aansluit bij de rest van de woning.

Om de beschikbare ruimte te vergroten is de dubbele deur omgebouwd tot een enkele deur aan de keukenkant. Aan de buitenkant blijft de originele dubbele deur bestaan.

De kasten zijn op de klassieke manier gebouwd: er is geen gebruik gemaakt van platen en corpussen, maar alles bestaat uit massief hout. Ook de rugpanelen en deurpanelen zijn van massief hout, dat op klassieke wijze geschraapt is. Door de schraap-techniek krijgt het houtoppervlak meer leven en detail, zeker wanneer het licht er op valt.

Het volledige aanrecht werd gegoten in granito, naar een op maat gemaakte houten mal. Op het aanrecht steunen de bovenkasten, die iets uitspringen. Hierdoor lijkt de kast ranker.

In de hoek is een buizen-koker weggewerkt. De verlichting is geïntegreerd in de bodem van de bovenkast, het licht is authentiek warm gloeilamp licht.

Aan de uiteinden van de onderkasten is tweemaal een gedraaid handdoekenrek bevestigd. De schuiven hebben verzonken trekkers in dezelfde kleur gelakt. De deuren zijn afgewerkt met op maat gemaakte L-pivot scharnieren en basculesloten. De vitrines zijn gemaakt met oud recuperatie glas dat het typische effect heeft van hand-geblazen glas.

De bijkeuken is afgewerkt met verschillende kleuren matte satijn lak van Farrow & Ball. De binnenkant is offwhite, de buitenkant biscuit. Op die manier vergroten we het ruimtegevoel.

De bijkeuken voelt aan als een authentieke ruimte, het lijkt alsof die er al altijd geweest is. Het gebruik van tijdloze materialen en authentieke productietechnieken maakt ze bestand tegen de tijd.