Uitbreiding van een antieke keuken

De eigenaars van een klassieke woning wilden een nieuwe keuken laten ontwerpen. De bestaande authentieke keuken uit het begin van de 20e eeuw was te klein en zou uitgebreid moeten worden tot de ruimte ernaast. De koelkast en andere keukentoestellen waren niet geïntegreerd en de verschillende meubelstukken vormden niet één geheel.

In plaats van de ruimte en inrichting te strippen heb ik de bestaande keuken echter gebruikt als inspiratie voor de volledige inrichting.

Over Shaker

De Shaker beweging uit de 18e eeuw heeft een belangrijke invloed gehad op het meubelontwerp. Uit geloofsovertuiging waren de Shakers minimalistisch en functioneel ingesteld, wat zich vertaald in hun ontwerpen, maar ook in veel innovaties in het gereedschap en het ontwikkelen van machines. Zo speelden ze bijvoorbeeld een belangrijke rol in het ontwerp van de cirkelzaag.

Veel moderne meubel ontwerpers vinden inspiratie bij de ontwerpen van de Shakers.

De vernieuwde keuken is gebouwd in Noors grenenhout. We kozen bewust voor ecologisch hout.

Deze ingebouwde keukenkast heeft gebombeerde (ronde) hoeken en panelen met bossingen naar analogie met het bestaande meubel. Het aanrecht en blad zijn van marmer en de ladetrekkers zijn op maat ontworpen en gemaakt, zodat ze uniform zijn over de hele keuken. De bestaande kasten werden gerestaureerd en de liftkoker rechts van het aanrecht werd omgebouwd tot geïntegreerde keukenkast.

Links op de foto staat een hoge keukenkast waarin twee koelkasten werden verwerkt. In de onderkast vinden we ook nog de vuilbakken, een uittrekbaar werkblad en enkele schuiven. De bovenkast is een servieskast met schuifdeuren die afgewerkt zijn met spiegels in kleinhout verdeling. Door de bovenkast wit te maken is er een duidelijk onderscheid tussen onder en bovenkast.

De spiegels in de bovenkast reflecteren het invallend licht uit de tuin waardoor de keuken ruimer en lichter wordt. De beperkte ruimte wordt zo groter en leefbaarder gemaakt.

In de hoge kast rechts werden vaatwasser en een stoomoven gebouwd. De kasten onder het aanrecht werden gerestaureerd.

Het hout van oude en nieuwe kasten werd geschilderd in faux bois eik. Bij goede faux bois is de hand van de schilder zichtbaar en kan er een grotere eenheid tussen het verschillende hout verkregen worden dan bij de natuurlijke tekening. Natuurlijk hout verkleurt en heeft soms grote kleurverschillen door de wijze van verzaging of herkomst van het hout in de boom.

De keuken is uitgebreid tot de aanpalende ruimte, die als eetkamer dienst doet. Door een fornuis en een keukeneiland te plaatsen id de keukenruimte anzienlijk vergroot. Voor het keukeneiland heb ik de stijl van het fornuis doorgetrokken en afgewerkt met een marmeren werkblad. Het keukeneiland vervult een dubbele functie: aan de kant van het fornuis heb je toegang tot opbergladen met blum tandembox geleiders voor kookpotten. Aan de eetkamerzijde vervult het de rol van servieskast. De kast heeft deurtjes met druksysteem en uitstekende pivotscharnieren zodat de deuren 180 graden open kunnen draaien.

Het ritme van de zijkant van het eiland komt terug in de verdeling van de deurtjes en schuiven. Ook in de twee opbergkasten naast het fornuis vind je datzelfde ritme terug. Met deze kasten vergroten we de bergruimte en het werkoppervlak in deze ruimte. Het blad van deze kasten is in onbehandeld padoek hout.

Zowel keukeneiland als opbergkasten heb ik afgewerkt met antraciet grijze lak, in harmonie met het bestaande fornuis.

Door te vertrekken van de bestaande keuken en het fornuis wordt het eindresultaat een unieke keuken. De twee ruimtes zijn nu verbonden in twee verschillende, complementaire stijlen. Het gebruik van twee stijlen laat toe om te optimaliseren voor de specifieke eigenschappen van deze ruimtes, licht en ruimte te creëeren waar de ruimte beperkt is en functioneel waar de ruimte verschillende rollen te vervullen heeft. Zowel keuken als eetkamer blijven een authentiek deel van de woning, zodat het lijkt alsof deze inrichting van bij het begin zo voorzien was.