Linnenkamer

Een bekende Antwerpse mode-ontwerper wilde als aanvulling op de badkamer een linnenkamer inrichten.

De ruimte moest van kasten en een werkblad voorzien worden. In een latere fase kwamen daar ook nog een droogrek en strijktafel bij in dezelfde stijl.

Om de kamer een uitstraling te geven die typisch is voor een authentieke linnenkamer, heb ik deze afgewerkt met houten panelen met bolmoluren. Dit is een typische afwerking voor ruimtes die vaak onderhevig zijn aan vocht. De bolmoluren vangen het uitzitten van het hout op bij vocht en temperatuur schommelingen.

In de kasten heb ik de wasmachine en droogkast ingebouwd. De kasten daarboven dienen als opbergruimte. De kastdeuren zijn opgehangen met L-pivot scharnieren en de sleutels op de deuren doen dienst als greep.

Het werkblad is een volhouten beuken blad, dat onbehandeld bleef. In het werkblad ligt de gootsteen verzonken.

De strijktafel heb ik later ontworpen, in dezelfde stijl als de bestaande ruimte. Het volkern blad is gestoffeerd en werd geperforeerd om stoom door te laten bij het strijken. Onder het blad zijn er houten legroosters waar het linnen opgeborgen kan worden.

Aan de muur hangt een uittrekbaar kledingrek dat dienst doet als droogrek. Om ruimte te besparen kan het rek dichtgevouwen worden met de harmonicastructuur. Het is volledig gemaakt met beuken- en esdoornhout, dat geen kleur afgeeft aan het linnen.

Deze sobere linnenkamer heeft een tijdloze uitstraling. Door een frisse kleur te gebruiken wordt het gevoel van hygiene en verse was versterkt. De eenvoudige lijnvoering maakt dat de ruimte eenvoudig te poetsen is, maar wordt niet steriel omdat de bolmorulen voor genoeg frivoliteit zorgen.