Nieuwe keuken met authentiek karakter

Als onderdeel van de verbouwing van een klassieke woning wilde de klant ook een nieuwe keuken. Twee ruimtes waren daarvoor voorzien en volledig casco klaargemaakt om ingericht te worden.

In het ontwerp dat ik voorstelde aan de klant en de architect heb ik deze ruimtes samengevoegd tot één grote ruimte, die dienst kan doen als keuken en eetkamer.

Waar vroeger de afscheiding was tussen de ruimtes voorzag ik een keukeneiland, iets dieper de kookhoek in, zodat de ruimtes beter in elkaar doorlopen.

Het keukeneiland is afgewerkt met een marmeren blad boven een kleine voeg en geeft aan de kant van de eethoek toegang tot een opbergruimte voor het eetservies en aan de keukenkant tot de lades met kookpotten.

Alles is afgewerkt met authentieke elementen: de deuren draaien met paumelle scharnieren en de laden hebben kleine houten ladetrekkers, in dezelfde kleur gelakt.

 

Aan de achtermuur is de werkruimte. In de bovenkast is een ondiepe flessenkast, achter schuifdeuren met spiegels in kleinhout. In de flessenkast is de dampkap ingewerkt, net als een ondiep kruidenkastje. Daarnaast vinden we enkele bergkasten en een ingebouwde microgolfoven.

In de onderkast is een Francke pompbak ingewerkt in een glad maatwerk werkblad in inox met opstaand randje.

Onder het verlek is de vaatwasser ingebouwd. Daarnaast, onder de gootsteen, is een bergruimte met deurtjes tot op de grond, voor eenvoudigere toegang tot vuilnisbak en een betere benutting van de beschikbare ruimte.

 

De muur werd afgewerkt met antieke faience tegels uit Amsterdam, en uit de muur komt een degelijke en tijdloze keukenkraan van het Amerikaanse merk T&S Brass.

Links van het kookvuur werd een eikenhouten ladekastje ingewerkt, gerecupereerd tot de vorige keuken. Rond het kookvuur wordt de vloer beschermd tegen vetvlekken met een linoleum vloertje op maat.

Alle parket heb ik vervolgens chemisch gekleurd, zodat de vloer een oude, gepatineerde look heeft gekregen. Daarna is ze geolied en geboend. Om het geheel af te werken zijn de 2 ramen die uitgeven op het terras omgebouwd naar een brede 3luikse en 4luikse deur.