Ladenkast

Een terugkerende klant kwam met de vraag om een ladekast te ontwerpen. De originele functie was een linnenkast voor het babylinnen voor in de badkamer. Omdat we elkaar al kenden van een eerdere opdracht bleef de vraag heel open. Ik kon vrij ontwerpen door het vertrouwen.

Ik nam de Shaker-tradie als inspiratie, een traditie die belang hecht aan minimalisme en dimensies. In het ontwerp is de spanning tussen de dimensies belangrijk: de ondergedimensioneerde knoppen en wieltjes zorgen voor humor in het ontwerp.

Zowel de corpus als de schuiven zijn verbonden met zwaluwstaartverbindingen. Deze zijn subtiel aanwezig, oververfd en geven zo meer karakter aan het meubel dan een moderne verbinding. Het gebruik van authentieke technieken geeft het meubel een tijdloos uitzicht Deze verborgen kenmerken zorden pas op het tweede zicht zichtbaar.

Over Shaker

De Shaker beweging uit de 18e eeuw heeft een belangrijke invloed gehad op het meubelontwerp. Uit geloofsovertuiging waren de Shakers minimalistisch en functioneel ingesteld, wat zich vertaald in hun ontwerpen, maar ook in veel innovaties in het gereedschap en het ontwikkelen van machines. Zo speelden ze bijvoorbeeld een belangrijke rol in het ontwerp van de cirkelzaag.

Veel moderne meubel ontwerpers vinden inspiratie bij de ontwerpen van de Shakers.